17. týden

Vaše maličké teď váží zhruba 150 gramů a měří 13 centimetrů. Vypadá každým dnem čím dál tím víc jako „skutečné“ děťátko.

VÝVOJ DĚŤÁTKA

Jako obvykle se během tohoto týdne odehrává spousta věcí. Vývoj nervových drah Vašeho dítěte pokračuje stejně jako vývoj jeho nervové soustavy. Jeho pokožka je stále velice tenká a skoro průhledná, jsou skrze ni vidět i cévy. Až do 20. týdne těhotenství se budou po celém těle vyvíjet takzvaná Meissnerova hmatová tělíska. Míšní nervová vlákna se začínají obalovat myelinem, speciální izolační vrstvou z látky s vysokým obsahem lipidů, která zajišťuje správnou vodivost nervů. Dále se vyvíjejí střeva děťátka, která jsou nyní natrvalo umístěná v jeho bříšku. Všechno je, jak má být.

VAŠE TĚLO

U některých žen začíná být již zřetelně vidět bříško. Jste-li štíhlá, nebo máte-li už minimálně jeden porod za sebou, je pravděpodobné, že už „to“ na Vás bude vidět. Ale právě tohle je doba, kdy pro Vás začne být obtížné dopnout sukni nebo kalhoty a už pomalu nejde odlišit pas. Samozřejmě, že ne každá žena je s těmito změnami spokojená. Nejlépe se s tím vyrovnáte tak, když se budete snažit udržet fit (se svolením Vašeho lékaře). Už jenom kvůli tomu, že Vám to usnadní vrátit se po porodu zpátky do formy.

STRAVA

Tuky a esenciální mastné kyseliny by ve Vaší stravě rozhodně neměly chybět. Riziko, že by jich nemuselo být dostatečné množství, není moc vysoké. Níže najdete několik praktických tipů pro správný přísun tuků. Především s nimi při vaření šetřete. Stačí jenom trochu, aby byla pánev pokrytá tenkou vrstvou, jedna lžíce oleje obyčejně stačí. A vyzkoušejte i jiné způsoby vaření (na páře, pečení, atd.). Obojí Vám pomůže mít přísun tuků pod kontrolou. Dále do zálivek na salát používejte „kvalitní“ za studena lisované oleje. Některé jsou nenahraditelným zdrojem esenciálních mastných kyselin pro Vás i Vaše děťátko, kupříkladu řepkový a ořechový olej. Dobré pravidlo je dávat do salátu jednu lžičku na osobu!

TIPY

Umělá sladidla mají nevalnou pověst. Neexistuje však nic, co by dokazovalo, že by umělá sladidla – v rozumném množství samozřejmě – mohla mít na zdraví těhotných žen či jejich plodů neblahý vliv. AFSSA (Francouzská agentura pro zdravotní bezpečnost potravin) vydala prohlášení vycházející z nejnovějších informací poskytnutých EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), v němž tvrdí, že je aspartam relativně bezpečný. Když záměrně nebudete vyhledávat výrobky s umělými sladidly, v případě, že netrpíte cukrovkou samozřejmě, nemusíte si dělat hlavu, pokud na nějaké potraviny s umělými sladidly narazíte i ve svém jídelníčku. Co si budeme povídat poctivý domácí med nebo například datlový sirup, Vám život stejně dobře osladí, ale dodají tělu i více prospěšných živin.