Vitamíny a minerály v těhotenství

Ačkoli jsou multivitamínové přípravky v období těhotenství dobrým způsobem, jak zajistit přísun výživných látek, měly by sloužit pouze jako doplněk stravy.

Dobrá zpráva je, že většinu potřebných vitamínů a minerálů najdete i v potravinách, které už pravděpodobně konzumujete. Pokud jíte dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné pečivo a cereálie, a k tomu mléčné výrobky, maso a alternativní zdroje bílkovin, základní potřebu živin máte určitě dobře pokrytou.

Zde je přehled vitamínů a minerálů a jejich nejdůležitějších zdrojů. V prvním seznamu najdete vitamíny a ve druhém minerály s informacemi o potravinách, ve kterých jsou obsaženy.

VitamínPotraviny
Vitamín A a beta karotenmléko, sýry, máslo, vejce a tmavě oranžová a zelená zelenina, jako je mrkev nebo špenát Vitamín D: mléko, máslo, sýry, tučné ryby a vaječné žloutky
Vitamín Erostlinné oleje, margarín, pšeničné klíčky, ořechy a špenát
Vitamín KTmavozelená listová zelenina a luštěniny
Vitamín Ccitrusy a citrusové šťávy, papriky, jahody, kiwi, brambory, brokolice, rajčata
Thiamin (B1)vepřové maso, obohacené obiloviny a celozrnné produkty, rýže a těstoviny, hrách a fazole, ořechy a semínka
Riboflavin (B2)obohacené obiloviny a pečivo, mléčné výrobky, vejce
Niacin (B3)obohacené obiloviny a pečivo, maso, drůbež, sladkovodní ryby, mléko, vejce, ořechy
Pyridoxin (B6)drůbež, sladkovodní ryby, maso, hrách a fazole, ovesné vločky, arašídy a vlašské ořechy
Kobalamin (B12)maso, drůbež, sladkovodní ryby, vejce a mléčné výrobky
Kyselina listovápomeranče a pomerančový džus, zelená listová zelenina, obohacené obiloviny a pečivo, hrách a fazole
Biotin (Vitamín H)maso, ovoce
Kyselina pantotenovádrůbež, celozrnné produkty, brambory, produkty z rajčat, brokolice, droždí a vaječný žloutek

Zásadní součástí stravy pro Vás a Vaše děťátko jsou také minerální látky. Potřebné minerály můžete tělu dodávat z různých zdrojů. Zde jsou příklady některých potravin:

Minerální látkaPotraviny
Vápníkmléčné výrobky, tofu a tmavozelená zelenina
Chromcelozrnné produkty, pšeničné klíčky a pomerančový džus
Měďdrůbež, ryby, maso, sójové boby, brambory a tmavozelená listová zelenina
Fluorfluorovaná voda
Jódryby a mořské plody, jodidovaná sůl
Železomaso, rozinky, sušené meruňky, brambory se slupkou, sušený hrách a fazole
Hořčíkmléko, arašídy, banány, celozrnné produkty a ústřice (jezte je pouze tepelně upravené!)
Manganrozinky, špenát, mrkev, brokolice, pomeranče a hrášek
Molybdencelozrnné produkty, fazole a mléko
Fosformaso, drůbež, ryby, mléčné výrobky, vejce, celozrnné produkty a ořechy
SelenMléčné výrobky, maso, ryby a mořské plody a celozrnné produkty
Zinekmaso, krůtí maso, pšeničné klíčky, vejce a játra*

* V prvních třech měsících těhotenství konzumujte nanejvýš jednu porci (75 g) jater týdně.