
Jak se stravovat po císařském řezu?
Zajímá vás, co jíst po císařském řezu a co se naopak nedoporučuje? Poradíme vám, jak se stravovat po císařském řezu a podpořit své tělo při zotavování z těhotenství a porodu
Z článku se dozvíte:
· Jak by měl vypadat váš jídelníček bezprostředně po císařském řezu?
· Jak se stravovat v dalším období po císařském řezu?
· Jaké potraviny se doporučují a čemu je lepší se vyhnout?
Kolik toho můžete po zákroku sníst a vypít a jak může vypadat váš jídelníček v prvních dnech?
Začněme tím, že o tom, kdy můžete sníst první jídlo po císařském řezu, by měl ideálně rozhodnout váš lékař. Posoudí to na základě průběhu operace a zeptá se vás, jak se cítíte. Bezprostředně po porodu císařským řezem mají ženy často zavedenou kapačku, která jim dodává do těla vybrané živiny. První jídlo a vodu k pití však můžete dostat již poté, co se posadíte.
Na samém začátku se doporučuje zvolit tekutou nebo polotekutou stravu. Nezatěžuje totiž příliš trávicí systém, což je po operaci důležité. Později se skladba potravin rozšíří o běžné pokrmy, ovšem v prvních dnech po císařském řezu může lékař doporučit lehce stravitelnou dietu. Specifické jídelníčky pro čerstvé maminky, jež prodělaly císařský řez, obvykle stanoví nemocnice, kde jste rodila. Často se jedná o obilné kaše, mixované ovoce, lehké polévky, vařenou zeleninu nebo jemné maso a mléčné výrobky.
Víte, že...
Po císařském řezu můžete pociťovat nevolnost. Obvykle je to důsledek anestetika, které se podává před operací. V takovém případě si můžete jako první jídlo dát například piškoty nebo suchary, jež nepříjemné pocity nezhorší.
Strava v pozdějším období po císařském řezu
Poté, co opustíte nemocnici, již zpravidla nemusíte dodržovat žádnou zvláštní pooperační dietu. Po návratu domů můžete jednoduše zavést plnohodnotnou zdravou stravu. Ta by měla být dobře vyvážená a měla by vám dodat potřebné vitaminy a minerály. Sáhněte po přírodních, nezpracovaných produktech. V tomto období se také snažte zajistit vhodnou suplementaci, zejména pokud kojíte.
Po porodu, ať už přirozeném, nebo císařským řezem, je velmi důležité tělo dostatečně hydratovat. Snažte se proto nezapomínat pravidelně pít vodu, nejlépe neperlivou (alespoň dva litry denně). Pokud se vám stává, že na to zapomínáte (je to velice časté!), můžete použít různé aplikace v telefonu, které vám připomenou, kdy je čas na další sklenici vody. Je to dobré řešení zejména v období po porodu, kdy se plně věnujete svému novorozenému děťátku a některé věci vám mohou prostě uniknout. Vedle vody můžete také sáhnout po lehkých čajích nebo zeleninových a ovocných šťávách.
Na tomto místě bychom měli vyvrátit jeden z mýtů, jež o stravě kojících maminek kolují. Pokud vaše miminko netrpí alergií nebo intolerancí určité složky stravy, nezavádějte sami eliminační dietu. Mnoho žen vyřazuje ze svého jídelníčku některé potraviny jen pro jistotu, ve snaze ochránit své dítě před žaludečními či střevními obtížemi nebo alergiemi. Takhle to ale vůbec nefunguje! Váš jídelníček by měl být co nejpestřejší, proto z něj nevyřazujte důležité složky jen pro jistotu, a to zejména pokud kojíte.
Zdravé stravování po císařském řezu – doporučené a nedoporučované potraviny
Jak jsme již zmínili, strava po císařském řezu je prostě zdravá strava. Měli bychom rovněž zdůraznit, že několik dní po operaci se již nijak neliší od té, která je nejlepší pro ženy, které prodělaly přirozený porod. Lze tedy předpokládat, že se jednoduše vracíte ke zdravému jídelníčku používanému například před těhotenstvím. Pokud si chcete osvěžit své znalosti o tom, jak sestavovat zdravý jídelníček, máme pro vás několik tipů!
Vybírejte rozmanitou zeleninu. Zelenina a ovoce by se měly objevit v každém pokrmu. Dbejte na to, aby byly z různých barevných skupin, protože jejich barva často signalizuje charakteristické vlastnosti a obsah dalších důležitých živin.
Nezapomínejte ani na ovoce. Při jeho výběru se také můžete řídit rozmanitostí barev.
Vybírejte celozrnné výrobky. Hnědá rýže, celozrnné těstoviny, pohanka a celozrnné pečivo jsou méně zpracované, a proto mnohem zdravější a bohatší na živiny.
Zařaďte do svého jídelníčku maso a ryby, protože jsou dobrým zdrojem bílkovin. Snažte se, aby maso bylo kvalitní a libové. Důležité je, že červené maso pomáhá tělu dodávat železo. Ryby a mořské plody jsou zase bohaté na omega-3 mastné kyseliny!
Dopřejte si i jiné zdroje bílkovin, zejména pokud ze svého jídelníčku vyřadíte maso. Začleňte do svého jídelníčku rostlinné bílkoviny z luštěnin, jako je cizrna, fazole a čočka. Sáhněte rovněž po vejcích a mléčných výrobcích, jako je kefír nebo bílý jogurt.
Živočišné tuky nahraďte zdravými rostlinnými tuky. Zvolte třeba řepkový či olivový olej. Skvělým zdrojem zdravých tuků je také avokádo. Můžete ho použít jako přísadu do pokrmu nebo si z něj připravit pomazánku na sendviče, například guacamole.
Jsou některé potraviny v období po císařském řezu nevhodné? I v tomto případě byste se měla prostě řídit zásadami zdravého stravování. Pokud kojíte, je obzvlášť důležité vyhnout se alkoholu, škodlivé látky se totiž dostávají do mléka, jímž krmíte své miminko. Vhodné je také vyhýbat se vysoce zpracovaným potravinám, protože mají zpravidla nízkou výživovou hodnotu. Snažte se omezit i tučná a těžko stravitelná jídla.
Co byste měla vědět
Jsou po císařském řezu vyloučeny z jídelníčku sladkosti? Ne! Samozřejmě byste to neměla přehánět, ovšem pokud máte chuť na něco sladkého, pak si mlsání dopřejte. Kromě toho nezapomeňte, že existují i zdravější sladkosti. K svačině si například můžete dát čerstvé nebo sušené ovoce a jako dezert mrkvový koláč, banánový chlebíček nebo borůvkový cheesecake. Doporučujeme vám kulinářské experimenty tohoto typu vyzkoušet, jsou zdravější než tradiční sladkosti, a navíc skvěle chutnají!
Na závěr je vhodné připomenout, že šestinedělí není vhodný okamžik na dietu. V této době můžete chodit na procházky nebo provádět dechová cvičení, ale po císařském řezu to s fyzickou aktivitou raději nepřehánějte. Pokud budete dbát na zdravou a vyváženou stravu, vaše tělo se rychleji zotaví a vy budete mít více sil si miminko co nejvíce užít.
Často kladené otázky
Kdy po císařském řezu mohu začít jíst normálně?
Pokud je vše v pořádku, maminky mohou začít s lehkou stravou už několik hodin po zákroku. Postupně se přechází na běžnou stravu – podle doporučení lékaře a podle toho, jak se cítíte.
Může strava ovlivnit tvorbu mléka po císařském řezu?
Ano, vyvážená a pestrá strava pomáhá tělu zotavit se a podpořit tvorbu mateřského mléka. Důležité je dostatečně pít a jíst potraviny bohaté na živiny.
Jaké potraviny jsou nejlepší pro hojení po císařském řezu?
Nejlepší jsou potraviny bohaté na bílkoviny (např. vejce, ryby, libové maso, luštěniny), vitaminy (zejména C a A), zinek a železo. Pomáhají s hojením ran a posilují imunitu. Nezapomeňte ani na dostatek vlákniny a tekutin, ty pomáhají při trávení a předcházejí zácpě.