Co je to laktóza a proč je pro kojence důležitá?

Laktóza je hlavním sacharidem mateřského mléka. Slouží především k rychlejšímu rozvoji nervové soustavy miminka.

Tento mléčný cukr se tvoří v sekrečních buňkách mléčných žláz. Jeho obsah stoupá ze 4 – 5 % v mlezivu, prvotním mléku savců, až k 7 % ve zralém mateřském mléku. Čím více se ho tvoří, tím větší je produkce mléka a koncentrace laktózy v mléku nekolísá.

Většina mléčného cukru se stráví v tenkém střevu (90 %), zbytek se fermentuje v nižších úsecích tlustého střeva za přítomnosti bakterií.

VÝZNAM LAKTÓZY:

  • Zlepšuje vstřebávání minerálů vápníku, hořčíku, fosforu a železa1
  • Štěpí se na glukózu a galaktózu, nezbytnou pro tvorbu galaktolipidů – důležitých pro vývoj centrální nervové soustavy2
  • Snižuje pH střevního obsahu – tím příznivě ovlivňuje osídlení střeva dítěte žádoucími bakteriemi (bakterie mléčného kvašení – bifidobakterie a laktobacily)3
  • Snížené pH pozitivně ovlivňuje buňky, které se podílejí na udržení správného fungování střevního imunitního systému4

Reference:

  1. Ziegler EE, Fomon SJ. Lactose Enhances Mineral Absorption in Infancy. JPGN 1983;2:288-294.
  2. Varma SN, Schwarz V, Naomi Simpson IM. The role of dietary lactose in the synthesis of brain galactolipids. Biochem J. 1962; 85(3):546-549.
  3. De Vrese M et al. Probiotics—compensation for lactase insufficiency Am J Clin Nutr 2001; 73(2):421s-429s.
  4. Cederlund A. Lactose in human breast milk an inducer of innate immunity with implications for a role in intestinal homeostasis. PLoS One 2013;8(1):e53876. doi: 10.1371/journal.pone.0053876. Epub 2013 Jan 10.