Mateřské mléko
Nejenže je důležitým zdrojem výživy a pomáhá vašemu miminku růst a vyvíjet se. Zároveň se také podílí na budování střevního mikrobiomu, který je pro vyvážené fungování imunity klíčový. Navíc poskytuje nepostradatelnou ochrannou funkci před infekcemi a viry. Kouzlo mateřského mléka se skrývá ve 4 úžasných složkách. Jsou to „superingredience“ se speciálními vlastnostmi, které umí dělat mnohem více než jen nakrmit vaše nejmenší.
Protektivní protilátky, které ochrání Kolostrum
Mateřské mléko obsahuje vysoký podíl protilátek, které jsou produkovány v prvních dnech po narození dítěte. Právě během těchto prvních dní života potřebuje vaše miminko získávat vše potřebné pro budování imunity. To nejcennější získává převážně z mateřského mléka.
HM-O neboli přírodní strážci vašeho miminka
HM-O jsou prebiotické oligosacharidy mateřského mléka, které mají speciální bioaktivní strukturu a které mají vliv na imunitu. Často jsou HM-O přirovnávány k přírodním strážců, jelikož pomáhají posílit imunitní systém miminka již od jeho narození. S vývojem se množství HM-O přirozeně snižuje. Nejvíce prebiotických oligosacharidů se v mateřském mléce vyskytuje ihned po narození dítěte. Celkově existuje více než 150 struktur HM-O, z nichž nejčetnější je 2´FL (2´fukosyllaktóza).
Probiotika – „přátelské bakterie“
Mateřské mléko přirozeně obsahuje různé typy „přátelských“ bakterií. Některá probiotika mohou podporovat vývoj imunitního systému i přirozenou funkci střevní bariéry vašeho miminka. Mezi takové patří např. bifidobakterie a laktobacily. Vědci zjistili, že osídlení střev přátelskými bakteriemi je u kojených dětí vyšší než u dětí, kterým byla podávána náhradní výživa. Proteiny (bílkoviny) nejsou pouze stavebními kameny buněk. Mají také svoji nezastupitelnou úlohu v budování imunity.
Existují tzv. bioaktivní proteiny např. imunoglobuliny, které mají přínos pro vaše miminko různými způsoby:
- podporují jeho imunitní funkce
- chrání před nemocemi a alergiemi
- podporují správný růst a vývoj
Množství bílkovin se v průběhu kojení snižuje, proto je kladen důraz na jejich optimální přísun dle vývojových stádií dítěte. Právě vyvážené množství bílkovin představuje nejen prevenci obezity v dětství, ale i v dospělosti.