Význam bílkovin ve stravě kojence

Proč jsou bílkoviny ve stravě kojenců důležité?

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem života. Podílejí se na udržení řady tělesných funkcí, výměnách buněk a tkání i na fungování imunitního systému.

Rychlost růstu dítěte přímo souvisí s bílkovinami. Ovšem vysoký příjem bílkovin nad rámec metabolických potřeb kojenců může zvýšit riziko vzniku nadváhy a obezity v dalším životě1.

Nejlepší ochranou před vznikem obezity a nadváhy je mateřské mléko2. Zatímco množství bílkovin v mateřském mléku časem klesá, u náhradních mléčných formulí množství bílkoviny naopak stoupá.

Vlivu bílkovin na obezitu a nadváhu se věnuje Časná proteinová hypotéza. Hlavní myšlenkou je, že vhodný, odpovídající příjem bílkovin v raném věku vede ke změně fungování organismu s pozitivním celoživotním vlivem na zdraví. Proto je velmi důležité, aby se v náhradní kojenecké výživě používalo co nejnižší množství těch nejkvalitnějších bílkovin, které bude splňovat 3K výhody mateřského mléka – Kvantitu (množství), Kvalitu a Kompozici.

Optipro bílkovina pro správný růst

Právě takovou 3K směsí bílkovin je patentovaná3 „optimalizovaná“ bílkovina OPTIPRO. Bílkovina OPTIPRO zajišťuje:

  • Vysokou kvalitu, složením nejbližší bílkovině mateřského mléka3, 4
  • Doporučené (nejnižší) množství vysoce kvalitní bílkoviny podle posledních vědeckých poznatků5
  • Snadné trávení6
  • Zdravý růst a vývoj srovnatelný s kojenými dětmi7
  • Snadné vylučování pro menší zátěž ještě nezralých ledvin8
  • Množství bifidobakterií podobné kojeným dětem9, 10, tyto bifidobakterie podporují imunitní systém kojenců10, 11

Reference:

  1. Koletzko B, Symonds ME, Sjurdur FO for The Early Programming Project and The Early Nutrition AcademyProgramming research: where are we and where do we go from here. AJCN 2011; 94: 2036S – 43S.
  2. von Kries R, Koletzko B, Sauerwald T et al.Breast feeding and obesity: cross sectional study. BMJ 1999; 319(7203): 147–50.
  3. European Patent: EP 0 880 902 A1.
  4. Aminograms. Nestlé data on file, Nunspeet 2012.
  5. EFSA NDA Panel. Scientific Opinion on the essential composition of infant and follow on formulae reference for public consultation 2014;12(7):3760.
  6. Billeaud C, Guillet J, Sandler B. Gastric emptying in infants with or without gastroesophageal reflux according to the type of milk. Eur. J. Clin. Nutr 1990; 44: 577-583.
  7. Yan J, Northington R, Grathwohl D et al. Abstract at EPA Congress, Florence, 13-16th May 2015.
  8. Räihä NCR, Fazzolari-Nesci A, Cajozzo C, et al. Whey predominant, whey modified infant formula with protein/energy ratio of 1.8 g/100 kcal: adequate and safe for term infants from birth to four months. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2002; 35:275–281
  9. Rochat F, Cherbut C, Barclay D. A whey-predominant formula induces fecal microbiota similar to that found in breast-fed infantsNutr Res 2007;735-740.
  10. Hascoet JM, Hubert C, Rochat F et al. Effect of formula composition on the development of infant gut microbiota.J Pediatr Gastroenterol Nutr 2011;52:756-762.
  11. Gibson GR, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of prebioticsJ Nutr 1995;125:1401-1412.