Proč i mateřské mléko obsahuje tuky?

Tuky jsou pro kojence převážně zdrojem energie. Mají ale i mnoho dalších nezbytných rolí důležitých zejména pro růst a vývoj děťátka.

V mateřském mléku je až 57 % nenasycených mastných kyselin. Velmi významné jsou mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, známé pod zkratkou LC-PUFA (ω3, ω6 LC-PUFA).

Významná je hlavně kyselina linolová (LA) a α-linolenová (ALA) a z nich vytvářené kyseliny arachidonová (AA) a dokosahexaenová (DHA). Nenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou jako součást všech buněčných membrán nezbytné pro:

  • Růst a vývoj centrální nervové soustavy1
  • Vývoj sítnice oka2, 3
  • Ovlivňují funkce nervové soustavy, hormonů i poznávací funkce4, 5
  • Hojení zánětů6
  • LC-PUFA ovlivňují vývoj imunity7

Některé z kyselin jsou tzv. esenciální. Znamená to, že je organizmus novorozence a kojence neumí tvořit a musí je získávat od matky nebo po narození ve výživě. Z mateřského mléka jsou LC-PUFA velmi dobře vstřebávány. Pokud není přísun LC-PUFA od porodu dostatečně zajištěn mateřským mlékem, je potřeba, aby je dítě přijalo v náhradní mléčné výživě.

Reference:

  1. Birch E. A randomized controlled trial of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation of formula in term infants after weaning at 6 wk of age. Am J Clin Nutr 2002;75:570–80.
  2. Auestad N et al. Visual Acuity, Erythrocyte Fatty Acid Composition, and Growth in Term Infants Fed Formulas with Long Chain Polyunsaturated Fatty Acids for One Year. Pediatr Res 1997; 41:1-10.
  3. Heird WC, Prager TC, Anderson RE. Docosahexaenoic acid and the development and function of the infant retina. Lipidology 1997; 8:12-16.
  4. Agostoni C, Trojan S, Bellù R, Riva E, Giovannini M. Neurodevelopmental Quotient of Healthy Term Infants at 4 Month and Feeding Practice: The role of Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acids. Pediatr Res 1995; 38:262-266.
  5. Colombo J et al. Long-term effects of LCPUFA supplementation on childhood cognitive outcomes. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.112.040766
  6. Calder PC. Dietary modification of inflammation with lipids. Proceedings of the Nutrition Society 2002; 61, 345–358.
  7. Calder PC. Polyunsaturated Fatty Acids, Inflammation, and Immunity. Lipids 2009; vol.36 (9).