Musím jíst v těhotenství skutečně za dva?

Těhotenství rozhodně nepředstavuje ideální období pro radikální diety, ale na druhou stranu nemusí být ani příčinou desítky nadbytečných kilogramů.

Maminky někdy mívají scestné představy, jak to tedy s přibíráním v tomto zásadním období skutečně je? Připravili jsme pro vás přehled několika častých klišé, které o přibírání a výživě v těhotenství kolují.

1. Mohu jíst, co a kolik chci. Po návratu z porodnice stejně všechno shodím kojením

Nedejte se zmást. Kojení je sice velmi energeticky náročné a spálíte při něm denně asi 1500 kJ, přesto vás desítek nadbytečných kil nezbaví. Vaše přejídání navíc může mít negativní dopad na všechny metabolické procesy těla v podobě vysoké hladiny krevního cukru, cholesterolu atd.

2. Těhotenství = jíst za dva

Děťátko přibírá na váze pomalu, takže třeba v 6. měsíci těhotenství se jeho váha pohybuje kolem 500 g. Řekněte sama, v porovnání s vámi má stále co dohánět. Pro udržení metabolismu v dostatečném chodu stačí, když od druhého trimestru navýšíte denní příjem zhruba o jednu čtvrtinu kalorií. Pro lepší představu si můžete nechat přeměřit bazální metabolismus, který vám prozradí, kolik spálí vaše tělo bez jakéhokoliv pohybu. Výsledný příjem pak bude mnohem vyšší. Velmi záležet bude také na složení těla (svaly vs. tuk), věku, fyzické kondici i množství pohybové aktivity. Kromě kalorického příjmu sledujte množství přijatých živin. Například kyseliny listové je potřeba na začátku těhotenství až dvojnásobné množství.

3. Podle chutí poznám, zda čekám holčičku nebo kluka

Chutě v těhotenství mohou vznikat nedostatkem vybraných látek v těle. Třeba chuť na kyselé zelí může naznačovat nedostatek vitaminu C a na ryby zase absenci omega-3 mastných kyselin. Dbejte proto na kvalitní stravu, případně zvažte potravinové doplňky pro těhotné. Takto se můžete s těhotenskými chutěmi snadno vypořádat.

4. Přibrání v těhotenství je dáno geneticky

U některých žen může genetika skutečně do těhotenského přibírání promluvit. Vždy však záleží také na stravovacích návycích, které jsme si z rodiny přinesli. Neděste se. Pokud sestra v těhotenství hodně přibrala, automaticky to neznamená, že tomu tak bude u vás. Poraďte se s dietologem, řekne vám, co pro sebe můžete v tomto období všechno udělat.

5. V těhotenství je potřeba pít dvojnásobně

Není potřeba pít dvojnásobně, ale dostatek tekutin byste přijmout měla. Pozor! Černý čaj a polévky patří mezi pochutiny a do tekutin je proto nepočítejte. Pokud se cítíte unavená a potřebujete současně kontrolovat hladinu cukru, pak dejte přednost ředěným džusům nebo ochuceným minerálkám. Důležité je, mít láhev stále u sebe a popíjet po malých dávkách.

6. Sůl vede k nebezpečně vysokému krevnímu tlaku

V těhotenství se naopak může projevit nedostatek soli ve formě špatné látkové výměny. Odborníci doporučují konzumovat minimálně 7 g soli denně v závislosti na hmotnosti maminky.

7. V těhotenství musím jíst hodně masa

Maso představuje ideální zdroj železa, zinku a vitamin B. Nedostatek těchto látek může vést až k chudokrevnosti a ke špatnému vývoji plodu. Zejména maminky vegetariánky by si měly dát velký pozor, aby důležité látky tělu odpovídajícím způsobem doplnily. Kromě potravinových doplňků pro těhotné je lze přijímat také jinou cestou. Vitamin B například z mléka, jogurtů nebo vajec (u vajec je jen zapotřebí dbát na jejich dostatečné tepelné zpracování). Železo naopak z luštěnin či z pomerančové nebo grepové šťávy. Přítomný vitamin C v ovoci navíc pomáhá tělu lépe vstřebávat železo.