Pečení s dětmi aneb jak je doma zabavit

Také jste jako malá ráda olizovala vařečku a všemožně se mamince nebo babičce motala pod rukama při pečení a vaření?

Pokud s nostalgií vzpomínáte na voňavou kuchyň z dětství, dopřejte stejné vzpomínky i vašim nejmenším a nebojte je příště zapojit do přípravy.

Vaření může dětem nejen pomoci v osvojování základních počtů, ale také budovat slovní zásobu a rozvíjet smysly. Zážitek z toho, že si vaše dítko připravilo jídlo samo, mu zároveň pomůže budovat sebedůvěru a může položit základ zdravým stravovacím návykům, které si ponese dále do života. Každé mamince je jasné, že pomáhání znamená více mouky na samotném malém kuchaři než v těstě, ale s trochou trpělivosti a přípravy předem strávíte skvělé odpoledne s vaším novým pomocníkem.

Níže s Vámi sdílíme jednoduchý recept, u kterého si užijete spoustu legrace a děti zároveň budete moci zapojit do více aktivit.

VOŇAVÁ SRDÍČKA S DOMÁCÍ RYBÍZOVKOU

NA SRDÍČKA BUDETE POTŘEBOVAT:

100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 150 g změklé Hery, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, rybízová marmeláda (doporučujeme domácí a tu správně kyselou).

Všechny ingredience promíchejte, vypracujte hladké těsto, které nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu. Vyválejte těsto na 3mm silný plát a vykrajujte z něj srdíčka různé velikosti. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte asi 12 minut do zlatova. Po upečení horká srdíčka uchraňte a nechte vychladnout. Poté menší i větší srdíčka spojte marmeládou.

Tento recept zvládne každá maminka a děti u něj mohou dělat tolik různých úkonů. Můžete začít hned u přípravy marmelády! Pokud máte to štěstí a kuličky červeného rybízu vám rostou na zahrádce, zapojte dítě do samotného sbírání a odstopkování rybízu. Až pak malý kuchař uvidí marmeládu na stole, pochvalte ho, že i on se na její přípravě podílel. Popište mu, co se s ovocem poté událo. Uvidíte, že na ni dostane větší chuť a do pečení se jen pohrne. Podle stáří pak dítě můžete zapojit do vážení, sypání surovin do mísy, míchání a válení těsta. U dětí je bezesporu nejoblíbenější vykrajování a slepování, ale největší pomocník jistě bude u ochutnávání!