HMO – oligosacharidy
mateřského mléka

Polibek
V Nestlé se věnujeme výzkumu HMO už více jak 30 let. Pojďte se s námi podívat na tuto bioaktivní složku mateřského mléka blíže.
Proč jsou oligosacharidy mateřského mléka tak důležité a jakou roli hrají ve složení mateřského mléka?
Polibek

Maminky, oligosacharidy mateřského
mléka HMO mají vliv na rozvoj imunity vašeho miminka

Když miminko přichází na svět, jeho imunitní systém není ještě plně vyvinut. Proto je důležité, aby se mu již od první chvíle dostávalo té nejlepší výživy v podobě mateřského mléka. To je svým složením unikátní – a jeho třetí největší pevnou složku tvoří oligosacharidy HMO (z angl. Human Milk Oligosaccharides).

HMO – 6 zajímavých faktů

1

Za dětskou imunitu odpovídá až ze 70–80 % trávicí soustava. Velkou roli hrají zejména probiotické bakterie (L.reuteri, Bifidus Lactis) vyskytující se ve střevě, které jsou prospěšné a důležité pro podporu dětské imunity. HMO jsou nejen bioaktivní složkou, ale zároveň potravou pro probiotické bakterie, které snižují výskyt patogenních bakterií.1-5

2

HMO – oligosacharidy mateřského mléka jsou 3. největší pevnou složkou mateřského mléka1-5, a to hned po laktóze a tuku.

3

Množství HMO1-5 v mateřském mléce je přibližně 1,5 g/100 ml mléka. Jejich množství záleží mimo jiné na věku miminka – největší množství se vyskytuje v prvních dnech a měsících kojení.

4

Do dnešní doby bylo objeveno velké množství různých HMO vyskytujících se v mateřském mléce, ale ne všechny jsou zastoupeny ve stejném množství. Nejpočetnější je 2’ – fukosyllaktóza,
ve zkratce 2’FL
.1-5

5

V mléce jiných savců se HMO buď nevyskytují, nebo se objevují jen v minimálním množství.

6

V přírodě se vyskytují také jiné
probiotické oligosacharidy,
například fruktooligosacharidy (FOS)
nebo galaktooligosacharidy (GOS).
V mateřském mléce se však tato nestravitelná prebiotika
přirozeně nevyskytují.1-5

HMO podporují růst prospěšných bakterií

V mateřském mléce se nachází mnoho prospěšných bakterií, které předává maminka svému miminku již při prvním kojení. Jednou z nich je například Laktobacillus reuteri (zkráceně L. reuteri), který společně s ostatními prospěšnými bakteriemi podporuje imunitu vašeho miminka.

O vyváženou mikroflóru a správné zažívání se starají probiotika – zdraví prospěšné bakterie mléčného kvašení (např. Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium lactis). A růst těchto bakterií podporují oligosacharidy mateřského mléka HMO, které patří také do skupiny prebiotik a zároveň mezi bioaktivní složky mateřského mléka. Role HMO je tedy ve vývoji miminka velmi důležitá, a to především v počátečním období vývoje, kdy stojí za rozvojem dětské imunity.1-5

Klikněte a prozkoumejte jednotlivé složky mateřského mléka
Kapka
Probiotika
Prebiotika
Šipka
Kurzor
Prozkoumejte jednotlivé složky mateřského mléka
Probiotika jsou laickým výrazem pro prospěšné bifidobakterie, které osidlují trávicí trakt a udržují zdravou střevní mikroflóru.
Prebiotikum je nestravitelná potravinová složka, která má prospěšné účinky. Jsou potravou pro blahodárné bifidobakterie a podporují jejich růst.

Co všechno si k HMO zapamatovat?

HMO jsou oligosacharidy mateřského mléka, které stojí za rozvojem dětské imunity.
80 % imunity se nachází ve střevech,
o jejichž vyváženou mikroflóru a správné zažívání se starají probiotika a prebiotika.
Ke svému životu potřebují probiotické bakterie potravu – nejčastěji prebiotika, kam řadíme i HMO.
Mateřské mléko obsahuje více než 200 struktur HMO, nejhojnější je 2’FL (2’fukosyllaktóza).