Jednoduché recepty 2–3 roky

Inspirujte se jednoduchými recepty pro spokojená dětská bříška a staňte se nejoblíbenějším šéfkuchařem vašeho malého strávníka.

ZELENINOVÁ POLÉVKA S KUŘECÍM MASEM

Ingredience: 2 brambory, 2 mrkve, 1 petržel, kousek cukety, kousek květáku nebo brokolice, kuřecí maso, 1 lžička oleje.

Postup: Očistíme zeleninu, omyjeme maso, vše nakrájíme a dáme do kojenecké vody vařit. Po důkladném uvaření rozmixujeme, přidáme olivový olej.

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

Ingredience: 1 vejce, 10 g másla, pažitka.

Postup: Vejce uvaříme natvrdo, žloutky utřeme s máslem, přidáme jemně sekané bílky a pažitku.

KUŘÁTKO NA POMERANČÍCH

Ingredience: 20 g vařeného kuřecího masa, brambor, šťáva z 1 pomeranče.

Postup: Horký uvařený brambor oloupeme, rozmačkáme a vmícháme do něj najemno nasekané nebo umleté kuřecí maso. Směs zakapeme pomerančovou šťávou, dobře promícháme a teplé podáváme.

HRACHOVÁ POLÉVKA

Ingredience: 20 g syrového hrachu, 1 plátek cibule, 20 g masa, mrkev.

Postup: Hrách namočíme na několik hodin a ve stejné vodě potom uvaříme doměkka. Maso nakrájené na menší kousky dáme vařit s cibulí do 200 ml studené vody. Před koncem varu přidáme nakrájenou mrkev a vaříme doměkka. Hrách, maso a zeleninu rozmixujeme nebo důkladně prolisujeme, a pokud je třeba, rozředíme vodou na 200 ml polévky.

BROKOLICOVÉ PLACIČKY

Ingredience: brokolice, vejce, mrkev, majoránka, polohrubá mouka.

Postup: Uvařenou brokolici a mrkev posekáme, přidáme vejce, majoránku a mouku. Smícháme a dáme jako placičky smažit na oleji nebo péct 15 minut v troubě na 170 °C.

RYBA NA HRÁŠKU

Ingredience: vykostěná ryba, hrášek, paprika, žampióny, pórek, máslo, smetana a olej.

Postup: Rybu nakrájíme na kostky, papriku, pórek a žampionu na plátky, vše orestujeme na oleji, přidáme smetanu. Podáváme na hrášku, který jsme lehce podusili na másle.

VOŇAVÁ SRDÍČKA S DOMÁCÍ RYBÍZOVKOU

Ingredience: 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 150 g změklé Hery, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, rybízová marmeláda (doporučujeme domácí a tu správně kyselou).

Postup: Všechny ingredience promíchejte, vypracujte hladké těsto, které nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu. Vyválejte těsto na 3mm silný plát a vykrajujte z něj srdíčka různé velikosti. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečte asi 12 minut do zlatova. Po upečení horká srdíčka nechte vychladnout. Poté menší i větší srdíčka spojte marmeládou.

Tento recept zvládne každá maminka a děti u něj mohou dělat tolik různých úkonů. Můžete začít hned u přípravy marmelády! Pokud máte to štěstí a kuličky červeného rybízu vám rostou na zahrádce, zapojte dítě do samotného sbírání a odstopkování rybízu. Až pak malý kuchař uvidí marmeládu na stole, pochvalte ho, že i on se na její přípravě podílel. Popište mu, co se s ovocem poté událo. Uvidíte, že na ni dostane větší chuť a do pečení se jen pohrne. Podle stáří pak dítě můžete zapojit do vážení, sypání surovin do mísy, míchání, válení těsta. U dětí je beze sporu nejoblíbenější vykrajování a slepování, ale největší pomocník jistě bude u ochutnávání!