Látky důležité v těhotenství

Některé látky jsou pro zdravý růst a vývoj dítěte naprosto klíčové. Zjistěte o nich více.

KYSELINA LISTOVÁ

Kyselina listová má zásadní význam pro zdravý vývoj míchy a mozku Vašeho děťátka.

Kromě kyseliny listové obsažené v běžné pestré stravě odborníci doporučují denní příjem 400 µg všem ženám v produktivním věku, vzhledem k tomu, že řada těhotenství je neplánovaných a mícha a mozek děťátka se vyvíjí již v prvních týdnech. Po dobu minimálně prvních 3 měsíců se doporučuje zvýšit denní příjem na 600 µg denně.

POTRAVINY S OBSAHEM KYSELINY LISTOVÉ

  • listová zelenina
  • hrách, fazole, čočka
  • pomerančový džus
  • vnitřnosti (játra, ledvinky)
  • ořechy a semena
  • pečivo, obiloviny a těstoviny obohacené kyselinou listovou

BÍLKOVINY

Podílejí se na stavbě každé buňky v těle Vašeho dítěte a v placentě. Ve druhém trimestru těhotenství se denní potřeba bílkovin zvyšuje o 40–50 % (asi 71 gramů). Abyste tuto zvýšenou potřebu pokryla, přidejte si do salátu maso nebo jeho alternativy a džem vyměňte třeba za oříškové máslo.

ZDROJE BÍLKOVIN:

  • maso a mléčné výrobky
  • ryby
  • drůbež a vejce
  • luštěniny (hrách, fazole, čočka, cizrna, atd.)
  • ořechy, arašídy a tofu

ŽELEZO

Železo je klíčové pro zásobování Vašeho těla a těla dítěte kyslíkem a rovněž je zásadní pro vývoj oběhového systému dítěte a stavbu placenty. Nedostatečný přísun železa může způsobovat únavu, bledost a úbytek energie.

Potřeba železa je nejvyšší od 4. měsíce těhotenství. Pokud budete konzumovat jiné zdroje železa než maso, konzumujte je společně s vitamínem C, který vstřebávání železa podporuje.

ZDROJE ŽELEZA:

  • Maso a vnitřnosti (játra, ledvinky)
  • drůbež a ryby
  • obiloviny a těstoviny obohacené o železo
  • ořechy a semínka
  • sušené ovoce, švestková šťáva
  • vejce
  • fazole
  • tmavozelená listová zelenina

VÁPNÍK (KALCIUM)

Vápník je zásadní pro tvorbu silných kostí děťátka. Rovněž chrání Vaši vlastní kostní hmotu.

Nejvyšší potřebu vápníku budete mít ve 3. trimestru. Velmi bohatým zdrojem jsou zejména mléčné výrobky, ale existuje i řada dalších potravin, ve kterých se vápník vyskytuje v hojné míře, jako je například špenát, kapusta a fazole.

ZDROJE VÁPNÍKU

  • mléko a tvaroh
  • sýr a jogurt
  • sardinky nebo losos s kostmi
  • vápníkem obohacené nápoje (pomerančový džus, sójová a rýžová mléka s obsahem kalcia)

VITAMÍN D

Vitamín D je důležitý pro udržování a stavbu silných kostí ve Vašem těle a v těle děťátka. Rovněž napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku.

Potřeba vitamínu D se v těhotenství nemění. Vitamín D je přirozeně obsažen jen ve velmi malém množství potravin, takže se můžete obrátit na svého lékaře, který Vám možná doporučí užívání potravinového doplňku s vitamínem D, abyste ho měla dostatek. Určitě byste se měla s lékařem poradit v případě, že nepijete kravské mléko.

ZDROJE VITAMÍNU D

  • mléko a máslo
  • jogurt a margaríny obohacené vitamínem D
  • tučné ryby (např. losos, sardinky, makrela, atd.)
  • rybí tuk

MASTNÉ KYSELINY OMEGA-3 A OMEGA-6

Nenasycené mastné kyseliny jsou důležité pro zdravý vývoj mozku, očí a nervů dítěte.
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou zejména důležité v posledním trimestru, kdy se začíná zrychlovat vývoj mozku. V současném době je k dispozici množství potravin obohacených o nenasycené mastné kyseliny, například některé druhy mléka, vejce a margaríny.

ZDROJE MASTNÝCH KYSELIN

  • vejce
  • tučné ryby (losos, makrela, sardinky, atd.)
  • lněné semínko, ořechy a semínka
  • rostlinné oleje (řepkový, kukuřičný, sójový, slunečnicový, arašídový, atd.)